Μύκητες των νυχιών – η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία.

Μύκητες των νυχιών – η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία -.

«Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία» ‘Ένα από τα  μεγαλύτερα κλισέ που έχουμε ακούσει στο τομέα της υγείας. Σε κάποιες περιπτώσεις σίγουρα ισχύει, ιδιαίτερα για όλους όσους υποφέρουν από μύκητες νυχιών για χρόνια.

Αφού έχουμε ήδη εντοπίσει τα πρώτα σημάδια του μύκητα στα νύχια μας είναι αργά για να καταλάβουμε πόσο πιο εύκολο θα ήταν αν απλώς είχαμε φροντίσει να τα διατηρήσουμε στεγνά. 

Αν παίρνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις και ακολουθούμε κάποια βήματα στη καθημερινή μας ρουτίνα είναι αρκετό ώστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ποτέ τους μύκητες των νυχιών.

Αυτά τα βήματα είναι πάρα πολύ απλά και εύκολα εφαρμόσιμα. Αρκεί κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο να στεγνώνουμε καλά τα δάχτυλα και τα νύχια μας. Επίσης δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε για ώρα τα πόδια μας μέσα σε βρεγμένες κάλτσες ή παπούτσια.

Αν ξέρουμε ότι τα πόδια μας ιδρώνουν πολύ μπορούμε να βάζουμε ταλκ για να απορροφά την υγρασία. Σε γενικές γραμμές πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μύκητες ζουν και αναπτύσσονται σε ζεστά και υγρά μέρη. Οπότε πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγουμε την υγρασία στα νύχια μας.

Το δερματόφυτο

Η μυκητίαση των νυχιών επιστημονικά ονομάζεται ονυχομυκητίαση (onychomycosis). Εμφανίζεται όταν το βακτήριο δερματόφυτο εισχωρήσει μέσα σε ένα ή και σε περισσότερα νύχια.

Το δερματόφυτο είναι επίσης ένοχο και για άλλες ανωμαλίες που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα του ανθρώπου όπως η ψωρίαση και το πόδι του αθλητή. Το δερματόφυτο εντοπίζεται σε μέρη με μούχλα και έχει αναερόβια φύση, δηλαδή αναπτύσσεται καλύτερα σε μέρη με μικρότερη παροχή οξυγόνου.

Η ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση χαρακτηρίζεται από δυσάρεστη οσμή, ερυθρότητα στη περιοχή του νυχιού και έντονο πρήξιμο στο σημείο της μόλυνσης. Τα νύχια τείνουν να γίνονται παχιά αλλά συνάμα και εύθραυστα. Προς το τέλος της διαδικασίας το νύχι αποκολλάται από το δάχτυλο.

5 διαφορετικές ταξινομήσεις του μύκητα των νυχιών

  1. Η περιφερειακή υπόνυχιακή ονυχομυκητίαση – προσβάλει τη βάση του νυχιού.
  2. Η λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση – σχηματισμός λευκών κηλίδων στην επιφάνεια των νυχιών).
  3. Οπίσθια ονυχομυκητίαση – λοίμωξη στη δίπλωση των νυχιών.
  4. Ονυχομυκητίαση Candida – εισβολή του βακτηρίου Candida.
  5. Συνολική δυστροφική ονυχομυκητίαση – ολική καταστροφή της πλάκας των νυχιών.

Παράγοντες που ενεργοποιούν του μύκητες

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενθαρρύνουν τα διάφορα είδη μυκητιακών προβλημάτων. Τα βακτήρια ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγουμε να ακουμπάμε με γυμνά πόδια το πάτωμα σε δημόσιες πισίνες, σε τουαλέτες και σε αποδυτήρια γυμναστήριών. Η έλλειψη υγιεινής και η έντονη εφίδρωση των ποδιών είναι επίσης παράγοντες που μπορεί να προκάλεσουν μυκητιασικά προβλήματα.

Τα νύχια των ποδιών είναι περισσότερο επιρρεπή στους μύκητες λόγο κακού αερισμού των ποδιών. Τα νύχια των χεριών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μύκητες αν εκτίθεστε συχνά σε νερό και χημικά.

Μετά την μόλυνση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης αν υποψιάζεστε ότι έχετε μολυνθεί από μύκητες. Αρχικά μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες σπιτικές μεθόδους αντιμετώπισης των μυκήτων των νυχιών. Περισσότερο διαδεδομένη είναι η μέθοδος με το ξύδι. Πρέπει να βυθίζετε το πόδι σας σε ένα διάλυμα με 1 μέρος ξύδι και ένα μέρος νερό για 20 λεπτά 2 φορές την ημέρα.

Άλλες σπιτικές θεραπείες είναι η επάλειψη του μολυσμένου νυχιού με κρέμα Vicks, ενώ και το tea tree oil έχει κάποιες ευεργετικές ιδιότητες.

Αν η μόλυνση έχει ήδη φτάσει τα τελευταία στάδια που το νύχι γίνεται χοντρό και πέφτει τότε ιδανικά θα πρέπει να πάρετε τη συμβουλή ενός γιατρού.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε άμεσα τους μύκητες των νυχιών είναι να χρησιμοποιήσετε το σπρέι ONYCOSOLVE. Είναι ο μοναδικός τρόπος να απομακρύνετε τους μύκητες από τα νύχια σας γρήγορα και με ασφάλεια.

Περιλαμβάνει πολλά συστατικά με αντιμυκητιακούς παράγοντες όπως είναι το εκχύλισμα ελαίου βελανιδιάς και το φασκόμηλο.

Για να το χρησιμοποιήσετε αρκεί να πλύνετε και να στεγνώσετε καλά τα νύχια σας και έπειτα να ψεκάσετε με το σπρέι όλη την επιφάνεια των νυχιών και των δαχτύλων σας. Ακολουθήστε τη διαδικασία τουλάχιστον 2 με 3 φορές την ημέρα για να είναι αποτελεσματική η αγωγή. 

Ομάδες ατόμων που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μύκητες στα νύχια

  • Άτομα άνω των 60 ετών
  • Όσοι υποφέρουν από διαβήτη ή λευχαιμία
  • Οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπής από ότι οι άντρες
  • Άτομα που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

 

Θα χρειαστεί να περάσουν 2 με 3 μήνες για να κάνει η μόλυνση τον κύκλο της και να μπορέσει να βγει το νέο υγιές νύχι. Δώστε τον απαραίτητο χρόνο και μην απελπίζεστε. Φροντίστε να κρατάτε καθαρά τα νύχια σας στα χέρια και τα πόδια σας.

Mikitiaseis.gr

Η ιστοσελίδα Mikitiaseis.gr προσφέρει άρθρα και νέα γύρω από την αντιμετωπίση των μυκητών στα πόδια και τα νύχια. Τα άρθρα μας είναι καθαρά συμβουλευτικά.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Με το Fresh Fingers θα απαλλαγείτε από τους μύκητες στα πόδια και τα νύχια!