Πώς να αντιμετωπίσετε τους μύκητες των νυχιών σύμφωνα με έναν ποδίατρο

Πώς να αντιμετωπίσετε του μύκητες των νυχιών σύμφωνα με έναν ποδίατρο

Οι θεραπείες για τους μύκητες των ποδιών περιλαμβάνουν απλές τεχνικές, πιο περίεργες αλλά και υψηλή τεχνολογία. Δείτε τι συνιστά ένας ποδίατρος:

 

Τι είναι ο μύκητας των ποδιών;

Οι μύκητες νυχιών (ονυχομυκητίαση) προκαλούνται από μια ομάδα μυκήτων γνωστών ως δερματόφυτα. Αυτή η ομάδα μυκήτων ευδοκιμεί μέσα στο δέρμα και την κερατίνη, το κύριο συστατικό των μαλλιών και των νυχιών.

Ο μύκητας περνά κάτω από το νύχι σας και αρχίζει να αναπτύσσεται, καταστρέφοντας την επιφάνεια του νυχιού και έτσι αυτό αποχρωματίζεται και γίνεται λευκό, καφέ ή κίτρινο.

Τελικά, το νύχι μπορεί να πυκνώσει, να σκληρύνει, να γίνει εύθραυστο και ακόμη και να πέσει.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία Ποδίατρων, ο μύκητας των ποδιών είναι εύκολο να μεταφερθεί σε εσάς από τα ντους, αποδυτήρια και πισίνες -που είναι κοινόχρηστα – επειδή οι μύκητες ευδοκιμούν σε υγρές και θερμές συνθήκες.

Τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, τα κυκλοφορικά προβλήματα ή οι συνθήκες ανοσοανεπάρκειας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Οι μύκητες των ποδιών μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν. Η θεραπεία των μυκήτων διαρκεί συχνά για αρκετές εβδομάδες ή μήνες, αλλά αν θέλετε να μάθετε πώς να απαλλαγείτε από τον μύκητα των ποδιών, οι ποδίατροι έχουν μια σαφή στρατηγική.

 

Επισκεφθείτε έναν ποδίατρο και δώστε το πλήρες ιστορικό σας

Το πρώτο βήμα είναι να δώσετε ένα σαφές ιστορικό στον γιατρό που θα σας αναλάβει. Με άλλα λόγια, πρέπει να μπορείτε να πείτε αναλυτικά πόσο καιρό το έχετε αυτό και τι προηγούμενη θεραπεία έχετε κάνει.

Ο ποδίατρος πρέπει να καταλάβει την έκταση του προβλήματος και οποιονδήποτε άλλο ιατρικό παράγοντα μπορεί να επηρεάσει την θεραπευτική μέθοδο που θα σας προτείνουν για τη θεραπεία των μυκήτων των ποδιών.

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό είναι επίσης σημαντικό επειδή η πρώτη γραμμή άμυνας είναι συνήθως φαρμακευτική αγωγή από το στόμα, αλλά αυτή η θεραπεία μπορεί να έχει παρενέργειες για άτομα με υποκείμενα θέματα υγείας.

 

Φυσικές εξετάσεις

Μόλις θα δώσετε ένα σαφές ιατρικό ιστορικό, ο γιατρός θα προχωρήσει σε φυσική εξέταση. Μια φυσική εξέταση καθορίζει την ποιότητα.

Πως μοιάζει; Είναι παχύ; Μυρίζει; Τι χρώμα είναι; Είναι νιφάδες; Είναι στην άκρη του νυχιού; Είναι στη βάση του νυχιού; Και τι χρώμα είναι; Είναι άσπρο; Είναι επιφανειακή; Είναι κίτρινο, πράσινο μαύρο;

Όλα αυτά μπορούν πολλές φορές να δώσουν την απάντηση όσον αφορά το είδος του μύκητα που έχετε αλλά και ποσό πολύ έχει προχωρήσει. Επίσης είναι σημαντικό να δει ο γιατρός σας αν το πρόβλημα έχει περάσει και σε άλλα νύχια.

 

Εργαστηριακή ανάλυση

Πολλές φορές ίσως ο γιατρός να μην μπορεί να διαπιστώσει με την φυσική εξέταση αν αυτό που έχετε είναι λοίμωξη μύκητα, μούχλα ή ζύμη. Θα πρέπει να πάρουν ένα δείγμα του νυχιού σας και να γίνει βιοψία.

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να εξακριβωθεί με ακρίβεια ποιο είναι το πρόβλημα, έτσι ώστε ο ποδίατρος να μπορεί να διαμορφώσει την καλύτερη πορεία δράσης για τη θεραπεία του μύκητα των ποδιών.

Μόλις προσδιοριστεί η ακριβής αιτία του προβλήματος, ο ποδίατρος μπορεί στη συνέχεια να βγάλει το ιδανικό θεραπευτικό πλάνο για τον ασθενή.

 

Δια του στόματος θεραπεία για τους μύκητες των ποδιών

Τα φάρμακα για τους μύκητες στα πόδια περιλαμβάνουν αντιμυκητιασικές θεραπείες οι  οποίες είναι αποτελεσματικές, εναλλακτικές λύσεις και χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να δράσουν.

Ωστόσο, μπορεί να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως στομαχικά προβλήματα, ζάλη, δερματικά προβλήματα και ηπατικές βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε ίκτερο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού είναι απαραίτητη.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των μυκήτων των ποδιών είναι ακριβά και δεν είναι καλοήθη.

Τα φάρμακα για τους μύκητες των ποδιών είναι τόσο ισχυρά που μένουν στο σώμα ως και έξι μήνες μετά τη διακοπή της χρήσης τους και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο λειτουργούν τόσο καλά.

Έτσι, όταν χρησιμοποιούμε αυτά τα φάρμακα, πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι μπορεί να επηρεάσουμε το συκώτι ενός ατόμου, επειδή το συκώτι είναι το όργανο που βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος και εκκρίνει αυτό το φάρμακο.

Τα άτομα με ηπατικά προβλήματα ή αυξημένη ηπατική λειτουργία δεν μπορούν να ανεχθούν φαρμακευτική αγωγή από το στόμα, και μερικοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα από του στόματος, έτσι οι τοπικές θεραπείες είναι μια εναλλακτική λύση.

Ένα φάρμακο με άμεση δραστικότητα κατά των μυκητών στα νύχια, είναι το spray Fresh Fingers. Το συγκεκριμένο σπρέυ χρειάζεται λιγότερο από 30 ημέρες για να δράσει και να καθαρίσει την περιοχή από τους μύκητες. Ψεκάστε 2-3 φορές την ημέρα και θα δείτε τα αποτελέσματα άμεσα από την πρώτη εβδομάδα.

 

Τοπικές θεραπείες

Οι τοπικές θεραπείες εφαρμόζονται απευθείας στο μολυσμένο νύχι, αλλά μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να δείτε κάποιο αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, σχετικά νέες θεραπείες για τους μύκητες μπορεί να διαρκέσουν έως και 12 μήνες για να καθαρίσει όλη η κατάσταση.

Αλλά είναι πιο κατάλληλα για άτομα με προβλήματα στο ήπαρ ή αν δεν έχουν κάποιο καλό αποτέλεσμα με μια από τους στόματος αγωγή.

Δεν μπορεί κάθε φάρμακο να λειτουργεί καλά για κάθε άτομο. Αν κάποιος έχει κάνει ένας κύκλο θεραπείας με το φάρμακο από το στόμα και δεν είχε επιτυχία, υπάρχουν σαν εναλλακτικές λύσεις οι τοπικές θεραπείες.

 

Λέιζερ θεραπεία

Η θεραπεία με λέιζερ για αυτή την κατάσταση είναι μια σχετικά νέα προσέγγιση, αλλά προσφέρεται από πολλούς ποδίατρους καθώς είναι μη επεμβατική και λειτουργεί αρκετά γρήγορα.

Το λέιζερ μπορεί να επιτεθεί στον μύκητα κάτω από το νύχι, να το σκοτώσει χωρίς να βλάψει το ίδιο το νύχι.

Πολλοί ποδίατροι θεωρούν τώρα ότι το λέιζερ είναι μια αποτελεσματική θεραπεία, αλλά επειδή είναι καινούργια, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να συγκριθούν με άλλες θεραπείες.

Μια κλινική θεραπεία και μια μυκολογική θεραπεία είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Με την κλινική θεραπεία, κοιτάζετε το νύχι και φαίνεται ωραίο. Είναι ροζ και λαμπερό και λείο και φαίνεται υπέροχο. Αλλά αν ακουμπήσετε το νύχι, ίσως διαπιστώσετε ότι υπάρχει μούχλα ή μύκητας εκεί, έτσι δεν έχει αυτό που ονομάζουμε μυκητολογική θεραπεία – η μυκολογία είναι η μελέτη μυκήτων.

Με άλλα λόγια, το νύχι σας μπορεί να φαίνεται καλό, αλλά θα μπορούσε να εξακολουθεί να υπάρχει μύκητας, ζύμη ή μούχλα μετά τη θεραπεία, καθιστώντας πιο πιθανό η λοίμωξη να επιστρέψει.

 

Χειρουργικές θεραπείες

Οι σύγχρονες θεραπείες έκαναν την χειρουργική επέμβαση την τελευταία λύση. Πριν από τα φάρμακα του 21ου αιώνα δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για να αντιμετωπιστούν οι μύκητες των ποδιών. 

Πολλές φορές, οι ασθενείς επειδή δεν υπήρχε κάποια αποτελεσματική θεραπεία ζητούσαν να απομακρυνθεί μόνιμα το νύχι τους που ήταν μολυσμένο με μύκητα.

Μερικές φορές είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί όλο το μολυσμένο νύχι και ένα υγιές νύχι να μπορεί να αναπτυχθεί στη θέση του.

Αλλά εάν η λοίμωξη έχει φτάσει στη μήτρα του νυχιού  όπου σχηματίζεται το νέο νύχι, τότε ακόμα και το νέο νύχι θα μολυνθεί πριν καν δημιουργηθεί.

Σε περιπτώσεις όπως αυτό, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε τη μήτρα. Αυτό μπορεί να γίνει με χημικές ουσίες.

Η εφαρμογή αυτών των χημικών ουσιών θα καταστρέψουν τα κύτταρα της μήτρας. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, το νύχι δεν θα μεγαλώσει.

Η άλλη μέθοδος η οποία επίσης χρησιμοποιείται πολύ συχνά, είναι η χειρουργική, απότομη αποκοπή των κυττάρων της μήτρας. Και όταν αυτό συμβεί, έχετε δύο ράμματα στη βάση της περιοχής και αυτό είναι το τέλος.

Mikitiaseis.gr

Η ιστοσελίδα Mikitiaseis.gr προσφέρει άρθρα και νέα γύρω από την αντιμετωπίση των μυκητών στα πόδια και τα νύχια. Τα άρθρα μας είναι καθαρά συμβουλευτικά.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Με το Fresh Fingers θα απαλλαγείτε από τους μύκητες στα πόδια και τα νύχια!