Τρώτε κι εσείς τα νύχια σας; – Να ένας λόγος για μύκητες!

Τρώτε κι εσείς τα νύχια σας;

Είναι αυτός ένας λόγος να αναπτυχθούν μύκητες στα νύχια σας;

 

Το δάγκωμα των νυχιών είναι μια κακή συνήθεια που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από ό, τι νομίζετε.

Ένας από τους κινδύνους που παραμονεύουν εξαιτίας αυτής της της συνήθειας σας είναι οι μύκητες των νυχιών.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να δαγκώνετε τα νύχια σας επειδή βαριέστε ή είστε αγχωμένοι σκεφτείτε ότι μπορεί να σας προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα από ότι πιστεύετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δαγκώνουν τα νύχια τους λόγω νεύρων ή άγχους. Τελικά, γίνεται μια ασυνείδητη συνήθεια.

Αν είναι μια χρόνια συνήθεια σας, μπορεί να μην συνειδητοποιείτε καν πόσο συχνά το κάνετε.

Συνήθως το δάγκωμα των νυχιών είναι μια παιδική συνήθεια, όμως δεν είναι ασυνήθιστο να σας ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή σας.

Επίσης μπορεί να είναι κάτι που δεν κάνατε ποτέ στη ζωή σας και παρ΄ όλα αυτά μια στρεσογόνος κατάσταση να σας κάνει ξεκινήσετε να μασάτε τα δόντια σας.

Άλλοι παράγοντες που κάνουν το δάγκωμα των νυχιών ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι καθόλου ελκυστικό για όσους σας παρακολουθούν αλλά και ότι μπορεί να αλλοιώσει την εμφάνιση των νυχιών σας.

Εάν βάζετε τα δάχτυλά σας στο στόμα σας, μπορεί να περάσουν μικρόβια και βακτήρια στο εσωτερικό του οργανισμού σας και να αρρωστήσετε.

Επίσης είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσετε βλάβη στο δέρμα γύρω από το νύχι σας κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε μια λοίμωξη.

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να σταματήσετε μια βλαβερή συνήθεια από το να θεραπεύσετε μια λοίμωξη που εξαπλώνετε.

 

Τι είναι αυτό που σας ωθεί να δαγκώνετε τα νύχια σας;

Ας δούμε ποια είναι τα πιο συχνά αίτια που σας οδηγούν στο να δαγκώνετε τα νύχια σας.

 

1) Άγχος

Το άγχος επηρεάζει κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να σας κάνει να αρχίσετε να δαγκώνετε τα νύχια σας, ακόμα κι αν είναι μια συνήθεια που δεν σας ταιριάζει.

Είναι μια διαδικασία που όπως λένε πολλοί άνθρωποι τους βοηθά να χαλαρώσουν από την ένταση που αισθάνονται και να διαχειριστούν το άγχος τους.

 

2) Στρες

Το να κατανοήσετε ποια είναι η αιτία που σας δημιουργεί στρες είναι αρκετά σημαντικό ώστε να μπορέσετε να το ελαττώσετε. Είναι αδύνατο να απαλλαγείτε από το άγχος εντελώς, αλλά είναι σημαντικό να είστε σε θέση να το διαχειριστείτε.

Σκεφτείτε τα πράγματα που συγκεντρώνονται στη ζωή σας και σας αγχώνουν, ίσως να είναι κάτι σχετικό με την  εργασία ή τις σπουδές σας.

 

3) Η πλήξη

Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε άγχος ή αγωνία, η βαρεμάρα και η πλήξη μπορεί να έχουν εξίσου ίδια αποτελέσματα. Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να τραβούν τα πετσάκια και τα νύχια τους όταν βαριούνται.  

Ένα από τα πιο συνηθισμένα μέρη είναι το αυτοκίνητο ενώ έχουν κολλήσει στην κίνηση, ή όταν είναι στο σπίτι και βλέπουν τηλεόραση.

 

Μπορεί να αναπτυχθεί μια μυκητιασική λοίμωξη από τα δάγκωμα των νυχιών;

Ναι είναι πολύ πιθανό να κολλήσετε μύκητες ποδιών εάν δαγκώνετε τα νύχια σας. Το είδος μυκητιασικής λοίμωξης που προκαλείται από το δάγκωμα των νυχιών ονομάζεται παρωνυχία.

Αυτή είναι μια λοίμωξη του δέρματος που περιβάλλει τα νύχια στα χέρια και τα πόδια σας.  Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε είναι πρήξιμο και ερυθρότητα ενώ μπορεί επίσης να σχηματιστούν φουσκάλες γεμάτες με πύον γύρω από το νύχι σας.

Η παρωνυχία μπορεί να είναι βακτηριακή ή μυκητιασική. Το είδος της εξαρτάται από τον τύπο των μικροβίων που έχουν μπει στο νύχι σας και έχουν προκαλέσει τη μόλυνση.

Άλλες αιτίες μόλυνσης μπορεί να είναι:

  • Βάζετε συχνά τα χέρια σας στο νερό
  • Κάνετε μανικιούρ τακτικά
  • Κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά και δημιουργείτε πληγές στη γύρω περιοχή των δαχτύλων

Όμως η πιο συνηθισμένη αιτία που δημιουργεί την παρωνυχία εξακολουθεί να είναι το δάγκωμα των νυχιών.

Το να τραβήξετε ένα μεγάλο κομμάτι του νυχιού σας και να πάρετε μαζί και κάποιο τμήμα δέρματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Όταν οι μύκητες βρουν την ευκαιρία θα μπουν σε αυτές τις ανοιχτές πληγές που έχετε δημιουργήσει και θα πολλαπλασιαστούν.

Δυστυχώς, ένας μύκητας εξαπλώνεται γρήγορα και εύκολα.

Έτσι, όταν τα μικρόβια αυτά έχουν την ευκαιρία να μπουν στο δέρμα σας, μπορεί να είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από τη μόλυνση χωρίς επιθετική θεραπεία.

 

Τι συμβαίνει όταν δαγκώνετε τα νύχια σας πάρα πολύ;

Εάν δαγκώνετε τα νύχια σας πολύ συχνά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσετε μια μυκητιασική λοίμωξη.

Συνήθως, αυτό συμβαίνει επειδή όταν δαγκώνετε τα νύχια σας, δεν κόβετε μόνο κομμάτια του ίδιου του νυχιού αλλά παίρνετε μαζί και κομμάτια επιδερμίδας.

Η επιδερμίδα γύρω από τα νύχια όπως τα πετσάκια και οι παρανυχίδες στην ουσία προστατεύουν το σώμα σας από το να εισχωρήσουν βρωμιά και βακτήρια.

Αν καταστρέψετε ή αφαιρέσετε βίαια αυτά τα τμήματα επιδερμίδας γίνετε πολύ εύκολο να μπουν μύκητες και βακτήρια κάτω από την επιφάνεια των νυχιών.

Μόλις ο μύκητας κατορθώσει να περάσει κάτω από την επιφάνεια των νυχιών, ξεκινά να εξαπλώνετε.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε όλα τα συμπτώματα που συνοδεύουν την ονυχομυκητίαση όπως άσχημη μυρωδιά που προέρχεται από τα νύχια, αποχρωματισμό και πολλά άλλα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, επηρεάζεται η επιφάνεια και η δομή του νυχιού και γίνετε εύθραυστό.

 

Αν δαγκώνετε συχνά τα νύχια σας μπορεί να συμβούν και μια πληθώρα άλλων καταστάσεων όπως:

 

1) Φλεγμονή

Ξέρετε ότι το σάλιο σας έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να διασπά μόρια τροφών λίπη και άλλα;

Τα δάχτυλα σας φυσικά δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση.

Το σάλιο σας από μόνο του μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα που περιβάλλει τα δάχτυλα σας και να προκαλέσει φλεγμονή. 

 

2) Ασθένειες

Τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα σας μπορούν να εισχωρήσουν και στα δάχτυλα σας.

Όμως τα βακτήρια που βρίσκονται στα δάχτυλά σας αν μπουν στο στόμα είναι ακόμα χειρότερο.

Σκεφτείτε τα πράγματα που αγγίζετε όλη την ημέρα. Τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούμε πόσα μικρόβια βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα αντικείμενα με τα οποία έρχονται σε επαφή.

Εκτός αν πλένετε πολύ τακτικά τα χέρια σας και χρησιμοποιείτε αντιβακτηριδιακά τζελ και μαντηλάκια αυτά τα μικρόβια παραμένουν στα δάκτυλά σας.

Όταν τα βάζετε στο στόμα σας και δαγκώνετε τα νύχια σας, θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για πολλές διαφορετικές ασθένειες. Θα μπορούσε να είναι πολύ απλό όπως ένα κοινό κρυολόγημα ή κάτι σοβαρότερο.

 

3) Νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα

Υπάρχει μια περιοχή των νυχιών σας που ονομάζεται μήτρα. Όταν η μήτρα καταστραφεί εξαιτίας του δαγκώματος, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας αρχίζουν να μεγαλώνουν προς τα μέσα.

Αυτό μπορεί να είναι αρκετά οδυνηρό αλλά και ενοχλητικό. Φυσικά υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν και άλλοι τύποι παραμορφώσεων των νυχιών.

 

4) Προβλήματα των δοντιών

Το δάγκωμα των νυχιών ιδιαίτερα αν γίνετε από μικρή ηλικία μπορεί να καταστρέψει και τα δόντια σας. Το συνηθέστερο είναι ότι επηρεάζει τη θέση τους και δεν είναι ευθυγραμμισμένα.

Επειδή τα νύχια σας είναι τόσο ανθεκτικά, μπορούν επίσης να καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών σας. Αν το σμάλτο των δοντιών φθαρεί δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το επαναφέρετε. Τα δόντια χωρίς σμάλτο είναι πιο επιρρεπή σε φθορά και σπάσιμο.

 

Πώς να σταματήσετε να δαγκώνετε τα νύχια σας

Είναι σημαντικό να μην αφήσετε το δάγκωμα των νυχιών να σας γίνει συνήθεια. Προσπαθήστε να μην αφήνετε τον εαυτό σας να ξεχνιέται με αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να το σταματήσετε είναι να προσέχετε και κάθε φορά που έχετε τη παρόρμηση να αντιστέκεστε. Μπορείτε ακόμη να ζητήσετε από τους φίλους ή τα μέλη της οικογένειας να σας θυμίζουν κάθε φορά που το κάνετε ώστε να σταματάτε.

Μη ξεχνάτε ότι είναι κάτι που μάλλον το κάνετε ασυνείδητα και για αυτό θα χρειαστείτε τη βοήθεια και άλλων ανθρώπων.

 

Υπάρχουν και άλλες τεχνικές που μπορείτε να ακολουθήσετε και θα σας βοηθήσουν να κόψετε το δάγκωμα των νυχιών.

 

  • Κρατήστε τα νύχια σας κομμένα κοντά: Μπορεί να είναι λιγότερο δελεαστικό το να μασάτε κοντά νύχια. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να τραβήξετε μεγάλα κομμάτια του νυχιού και του περιβάλλοντος δέρματος.
  • Ξοδέψτε χρήματα: Επισκεφθείτε ένα ακριβό σαλόνι αισθητικής και βάψτε τα νύχια σας με ένα χρώμα που να σας αρέσει πολύ. Εάν ξοδεύετε πολλά χρήματα για να κάνετε τα νύχια σας να φαίνονται όμορφα μειώνετε τις πιθανότητες να θέλετε να τα χαλάσετε.
  • Βρείτε μια άλλη συνήθεια: Εάν δαγκώνετε τα νύχια σας από το άγχος ή τη βαρεμάρα, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε αυτή την κακή συνήθεια με μια καλύτερη. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα αγχολυτικό μπαλάκι, για παράδειγμα. Βρείτε κάτι που να κρατά τα χέρια σας απασχολημένα και μακριά από το στόμα σας.
  • Χρησιμοποιήστε ένα πικρό βερνίκι νυχιών:  Υπάρχουν βερνίκια νυχιών που έχουν κατασκευαστεί ακριβώς για αυτό το λόγο. Είναι ασφαλή και μη τοξικά αλλά έχουν μια πολλή πικρή γεύση.
  • Ανακαλύψτε τι είναι αυτό που σας κάνει να δαγκώνετε τα νύχια σας: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σταματήσετε να δαγκώνετε τα νύχια σας είναι να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί να το κάνετε πρώτα. Εάν τα δαγκώνετε όταν τα νύχια σας δεν φαίνονται όμορφα ή όταν βαριέστε σκεφτείτε τι θα κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε. Όσο πιο ευαισθητοποιημένοι είστε για το τι σας προκαλεί, τόσο πιο εύκολο είναι να σταματήσετε.

 

Μερικοί άνθρωποι προτείνουν να χρησιμοποιείτε πράγματα όπως καυτερή σάλτσα ή άλλες χημικές ουσίες που δίνουν μια άσχημη γεύση στα δάχτυλά σας.

Όμως αυτό θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό από ότι καλό. Μερικές ουσίες μπορεί να βλάψουν τα νύχια σας και το περιβάλλον δέρμα. Εάν επιλέξετε να βάλετε κάτι στα νύχια σας, βεβαιωθείτε ότι είναι μη τοξικό και ασφαλές για το δέρμα και το στόμα σας.

Mikitiaseis.gr

Η ιστοσελίδα Mikitiaseis.gr προσφέρει άρθρα και νέα γύρω από την αντιμετωπίση των μυκητών στα πόδια και τα νύχια. Τα άρθρα μας είναι καθαρά συμβουλευτικά.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Με το Fresh Fingers θα απαλλαγείτε από τους μύκητες στα πόδια και τα νύχια!